Okolica Vira

Zadar

Zadar je kulturni, gospodarski, administrativni i prometni centar sjeverne Dalmacije, od apartmana IMPRIĆ udaljen 20 kilometara. Star je 3000 godina i stoljećima je bio glavni grad Dalmacije.

Prebogat je spomeničkom baštinom svjetskog značaja koja je i danas vidljiva na svakom koraku. Antički raster ulica na poluotoku sačuvao se do danas, kao i rimski forum iz 1. st.
Zadar
Zadar je i grad u kojem je velik prostor ostavljen pješacima; šetnja  kamenim ulicama grada postat će šetnja kroz povijest, ali i doživljaj suvremenog života. U Zadru ćete na gradskoj rivi pronaći jedinstvene Morske orgulje koje pokreće snaga valova, kao i čaroliju svjetlosti nove instalacije Pozdrav Suncu.
Zaštitni znak grada je predromanička crkva Sv. Donata iz 9. st., a u Zadru se nalaze i najljepši primjerci romanike u Hrvatskoj:

katedrala Sv. Stošije iz 13. st.
crkva Sv. Krševana iz 12. st.
zvonik Sv. Marije iz 1105. godine
bedemi sa Lučkim i Kopnenim vratima iz 16. st.
Trg tri bunara
Trg pet bunara
Gradska loža
Gradska straža

Zadar ima čak četiri sveca zaštitnika: Sv. Šime, Sv. Stošija, Sv. Krševan i Sv. Zoilo. Svjetski vrijedna Stalna izložba crkvene umjetnosti i tradicionalna manifestacija Glazbene večeri u Sv. Donatu, samo su dio velike kulturne ponude grada.

Na dodiru Zadarske županije nalaze se najpoznatiji hrvatski Nacionalni parkovi: Plitvička jezera, Kornati, Slapovi Krke, Paklenica i Sjeverni Velebit koji su po UNESCO-u zaštićena područja biosfere.

Nin

Nin je najstariji hrvatski kraljevski grad, smješten na malom otočiću okružen dugim pjeskovitim plažama. Od apartmana IMPRIĆ je udaljen samo 5 kilometara.

Kontinuirani život u Ninu traje preko 3000 godina. Utemeljili su ga ilirski Liburni u 9.st.pr.Kr. kada nosi naziv Aenona. Na ruševinama naselja početkom 7. st. Hrvati osnivaju grad Nin, prvo političko, vjersko i kulturno središte srednjovjekovne države.

U drevnom gradu Ninu su živjeli slavni knez Višeslav, biskup Grgur Ninski, knez Branimir, kraljevi: Krešimir, Zvonimir, Tomislav te knezovi Bribirski.

Nin je također poznat po svoje dvije predromaničke crkve, Sv. Križa iz 9. st. “najmanja katedrala na svijetu” te krunidbena crkva Sv. Nikole s kraja 11. stoljeća.

Mjesto Zaton

Zaton je malo turističko mjesto smješteno u istoimenom zaljevu Zadarskog kanala. Predstavlja jedinstven spojdalmatinske arhitekture, ugodne mediteranske klime, očuvane prirode, bogate kulturno-povijesne baštinete te živahne turističke svakodnevice.

Na području Zatona poznati su ostaci života i kulture još od početka brončanog doba, pred oko 4000 godina. U rimsko doba je Zaton bio luka koja je pripadala Aenoni (Ninu).

Na tom se prostoru danas nalazi turističko naselje ZATON HOLIDAY RESORT.

Na prostoru Zatona nalaze se razni povijesni i arheološki ostaci kao što su:

starohrvatske crkve Sv. Nikole sagrađene krajem 11. st.
kula “Kaštelina” sagrađena krajem 16. st. koju su podigli Mlečani radi obrane od Turaka
ostaci liburnskih brodova iz 1.st.p.Kr.
liburnski grobovi, grobni humci, kamenolomi i sl.

Comments are closed.